W - OM SAMHÄLLETS SYN PÅ VÅLDTÄKT

Vi tänkte tipsa er om de här böckerna som vi har läst i sommar (som vi förresten tycker att alla borde läsa!). Vi bloggar ju mest om mode, resor och fina bilder, men vårt intresse för mänskliga rättigheter, särskilt kvinnors rätt är något som nog intresserar oss ännu mer och därför tycker vi att det är väldigt viktigt att lyfta fram viktiga frågor som berör dessa ämnen. Det är ju trots allt detta som vi vill jobba med en dag...

Dessa böcker skrivna av Katarina Wennstam är främst faktabaserade och belyser samhällets syn på våldtäkt och kvinnors roll i samhället. De här två böckerna behandlar de ämnen vi precis nämnde, men alla ur olika perspektiv. Båda är lika intressanta och viktiga att läsa, inte minst för män då problemet enligt statistiken faktiskt ligger där.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder och hur många gånger har vi inte hört att "Sverige är jämnställt, feminism behövs inte här"? Detta är något som vi ständigt matas med i vårt svenska samhälle, dock är det något som är långt ifrån sant och det behöver alla förstå för att vi en dag ska kunna nå ett jämställt samhälle. Vi måste faktiskt förstå att problemen existerar innan vi kan få dem att försvinna och därför är de här böckerna viktiga. När vi läste dessa böcker fastnade vi helt, de är hemska - men allt är helt hämtat från verkligheten vilket gör att man inte sällan ifrågasätter hur vårt så kallade "jämställda" samhälle kan vara så vidrigt när det kommer till sexualbrott.

Flickan och skulden: Boken lägger mycket vikt på skulden vid ett sexualbrott - att det är alltför ofta som skulden läggs på offret inom rättsväsendet då hennes trovärdighet och beteende undersöks så mycket mer noga än förövarens, för att citera Katarina Wennstam:

"Kvinnors sexuella historia finns alltid med i bedömningen av fallet, i bedömningen av kvinnans trovärdighet. Aldrig har jag däremot läst en resumé av en mans sexuella erfarenheter i en våldtäktsdom, trots att det faktiskt är hans sexuella beteende som kan vara kriminellt."

Boken tar även upp skulden som samhället belägger offret med. Hur många gånger har man inte hört liknande påståenden som: "hon skulle inte ha gått iväg med de där killarna, förstod hon inte vad som skulle kunna hända?" eller uppmaningar som "Gå inte igenom den där parken när det är mörkt ute".

En riktig våldtäkts man: Denna bok tar upp bilden av den "typiska våldtäktsmannen" och krossar myten kring den typiska våldtäktsmannen som gömmer sig i skogen för att anfalla när någon är påväg hem. Det händer också - men hur många gånger har vi fått höra om det som faktiskt är vanligare - att en våldtäktsman även kan vara en pojkvän eller kollega på jobbet? Som Wennstam skriver "alla känner ett offer, men ingen känner våldtäktsmannen", en våldtäktsman kan vara mannen utan vänner som gömmer sig i skogen för att sedan anfalla, likväl som det kan vara killen som är duktig på att laga mat, är omtyckt på jobbet och gillar att läsa böcker. Boken innehåller flera intervjuer med unga, dömda våldtäktsmän och är till för att krossa myten om den "typiska våldtäktsmannen".

Precis som Katarina Wennstam skriver i Flickan och skulden så är det möjligt att ändra en lag på ett eller två år, men att det är attityder, fördomar och värderingar som går många hundra år tillbaka i tiden som kräver ett helt annat arbete. Därför är det så viktigt att säga till och göra sin röst hörd när du hör någon annan klandra, se ner på eller på något annat sätt nedvärdera kvinnans rätt till samma rättigheter som mannen redan har. Det kan handla om en så enkel, men än inte självklar rättighet, som att man ska kunna vara ute på kvällen utan att behöva vara rädd Det är inte förrän det har skett som vi kan kalla samhället vi lever i "jämställt."

Så se till att läsa dessa två viktiga böcker, det får bli vårt tips till er idag!<3

Gillar

Kommentarer

Sara Lindhkvist
,
tkr ni är så duktiga och så intressant med sånna här inlägg då och då. Heja er:)
Jossan
,
uppskattar de här inläggen, ni är så grymma<3<3
madebyw
,
<33
madebyw
,
Åh tack<3
Nathalie
,
Ni är grymma tjejer❤
madebyw
,
<3