W - "NÄR SKA MAN LÄRA SIG ATT TA ANSVAR?"

Har ni nån gång tänkt tillbaka på något som hänt er tidigare i livet, något som då gjorde er riktigt ledsna men som ni nu endast kan skratta åt för att det känns så patetiskt? Men så tänker man ett steg längre och undrar varför dessa personer som gjorde en ledsen aldrig behövde ta ansvar?

Vi kommer ihåg när vi började en ny skola, vi började andra terminen i första klass. Vi hade precis flyttat till en ny stad. Kommer ihåg tjejen som aldrig hade snackat med oss, men som ändå gick runt och sa att "Vendela och Vanessa är bara med personer som har fina kläder" eller den gången hon gjorde en låt om Vanessa att hon var ett fult monster. Det var jobbigt för en sjuåring, och vad gjorde man då? Man försökte få hjälp av lärarna, men det tyckte ändå att det var tjejen som hade gjort monsterlåten det var synd om, för "hon hade det nog inte så lätt hemma."

Eller killen som i andra klass hade bestämt sig för att mobba Vendela. Kallade henne saker som "ful som fan" eller "soppa", knuffade omkull och slog ner henne på gympan. Och allt man fick höra från lärarna var att "men han gillar ju dig Vendela."

Eller när vi gick i 5e klass och vår bästa kompis en dag bestämde sig för att frysa ut oss. Blev bästis med en annan tjej och de båda skrev elaka saker om oss på nätet. Saker som att vi "antagligen skulle bli alkoholister" (hah vad fel de hade...), "svikare" och "att vi var så fula med våra stora huvuden." Det var jobbigt att samtidigt som man blev utfryst av någon som skulle vara ens bästa vän så skrevs det elaka saker på nätet. Kommer ihåg att vår mamma kontaktade tjejernas föräldrar för att försöka lösa detta på något sätt, men fick som respons att "min dotter är inte alls en häxa".

Eller när vi gick i nian och en tjej i klassen bestämde sig för att göra livet i skolan jobbigt för oss. Hon sa saker som att "det är så skönt när ni är bortresta, då slipper man er", hon brukade slå igen och låsa dörren till klassrummet så vi inte skulle kunna komma in på lektionen. Hon brukade ta våra böcker och kasta iväg dem när man behövde dem. Försökte igen prata med en lärare att detta var ett problem och om vi kunde försöka komma fram till en lösning, men av läraren fick man svaret att den här tjejen "känner sig så missförstådd och att läraren inte ens kunde tro något sådant om henne."

Ingen av dessa personer har vi någonsin fått en ursäkt av, dessa personer behövde aldrig ta ansvar för det de gjorde.

Men, än idag kommer vi ihåg en lärare vi hade i förskoleklassen (6års). Therese hette hon. Hade man henne som lärare behövde man aldrig ta skit. Idag i vår ålder kan man sköta sig själv, men när man är från 6 till 12 år så är det skönt att få stöd av en lärare. Den här läraren fick killen som hårt slog tjejerna med en pinne på benen att be om ursäkt. Hon fick tjejen som kastade sin väska på Vanessa att sedan bära allas väskor. Den här läraren satte eleverna på plats och fick de att ta ansvar.

Vi tycker att vara människa inte endast innebär att ha rättigheter, utan även skyldigheter. De främsta skyldigheterna borde ju vara att ta ansvar för hur man är gentemot sig själv och andra. Nästa gång du känner för att göra något taskigt mot någon eller skriva något elakt tex. på nätet så tänk på att även du har ett ansvar. Samhället måste sluta ha så mycket förståelse för de som gör elaka saker och istället få dessa människor att ta ansvar.

]]

Gillar

Kommentarer