W - #IAMWOMAN

Idag, den 8 mars firas internationella kvinnodagen. Man får inte glömma vad denna dag egentligen innebär, att komma ihåg alla framsteg som gjorts för att vi kvinnor ska få de rättigheter vi är värda, men också för att aldrig sluta kämpa för jämställdhet för det är faktiskt en lång väg kvar. Jämställdhet gynnar alla, oavsett kön. Men, jämställdhet borde uppmärksammas varje dag under året, inte bara idag. Det är då också viktigt att kunna kalla sig själv för feminist, då feminism är rörelsen som jobbar för jämställdhet. De människor som inte står för feminism står inte för jämställdhet. "Jag är för jämställdhet, men jag är inte feminist", detta argument håller inte.
"Men jag har det ju bra, Sverige är ett jämställt land". Nej, Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen, MEN det är långt ifrån jämställt. Dubbelt så många kvinnor som män utsätts för trakasserier, våld eller förföljelse. 98% av de anmälda våldtäktsfallen är förövarna män. Bara något så vardagligt som att gå ut på kvällen ensam eller ta en runda i joggingspåret är något som en kvinna helst inte gör ensam.
När folk säger att män också är offer för våldtäkt och att män utsätts för dubbelt så många mord än vad kvinnor gör. Hallå? Vem är det som begår dessa brott? Jo, det är största delen män.
Det här är inte manshat, det är verkligheten. Det finns många fina killar och män som inte ser ner på kvinnor för att de är kvinnor, men att verkligheten ser ut som den gör kan vi inte blunda för.
Kvinnodagen uppmärksammar alla framsteg som gjorts för att vi kvinnor ska få de rättigheter vi är värda, men också för att vi aldrig sluta kämpa för jämställdhet. Mansdagen behövs alltså inte, förlåt att vi säger det, men den behövs inte. Män har aldrig varit förtryckta fö r att de är män. Enskilda män kan ha blivit förtryckta på grund av sin religion, hudfärg eller sexuella läggning, men aldrig för att de är män.
Så idag men även under alla andra dagar på året ska vi uppmärksamma alla orättvisor i världen och göra allt vi kan för att förändra detta.
"I am woman, what's your superpower?"

]]

Gillar

Kommentarer