W - HUR GÖR MAN?

"Usch för att ha såna typer i sitt liv! Men hur ska man bli av med dem? Hur säger man till någon att personen inte passar i mitt liv? Oftast när jag inte vill ha kvar någon som vän låter jag relationen rinna ut i sanden, att alltid komma på ursäkter när hen frågor om man ska umgås. Men nu har en gammal klasskompis börjat höra av sig och vill umgås och slutar inte fråga trots att jag skriver att jag inte kan gång på gång. Hon var ganska elak under högstadiet mot mig men vi umgicks lite ändå trots att jag ofta blev ledsen. Ska man vara rak på sak och säga att man personen ÄR elak, att hon och jag inte borde vara kompisar eller bara låta det rinna ut i sanden? Vad tycker ni?"

En kommentar som vi fick på vårt inlägg som vi publicerade igår som handlade om personer man inte ska ha i sitt liv, läs det HÄR. Tänkte att detta får bli en del två, hur "tar man bort" dessa personer ur sitt liv?

Det finns säkert så många olika svar på denna fråga utifrån vem man frågar, vi kan ju bara svara utifrån oss själva. Vi har alltid varit personer som vill vara snälla mot alla och att såra någon är det absolut värsta vi vet, vi blir hellre sårade själva. Dock har vi alltid varit väldigt "raka" med vad vi tycker, det finns många vänner som kommit och gått för att sedan komma tillbaka medan andra har fått vandra vidare själva.

En sak man alltid ska ha i åtanke när det gäller sånt här är att alla är sig själva närmast och därför borde också du vara det. Relationer i livet är ju till för att lyfta både dig och den andra personen. Självinsikt är viktigt - att ibland kunna rannsaka sig själv när saker går fel, men att också kunna ställa sig frågan om denna person är en person som du vill ha i ditt liv. "Vad är det som jag tycker om hos denna person?" och "vad kan jag tänkas sakna om jag inte har denna person kvar i mitt liv?". Har man inget svar på dessa två frågor så är det nog svaret givet på vad du borde göra. Men har man haft roligt tillsammans innan det blev ett bråk? Är det en vän som man antagligen kommer sakna på flera vis? I sådant fall kanske denna person är värd en andra chans.

Men hur "gör man slut" med en vän/person man inte vill ha i sitt liv? Enklaste utvägen är ju att bara ignorera och låta det rinna ut i sanden, men genom detta så får aldrig din vän veta vad hon/han har gjort fel och du får heller inte utlopp för dina känslor. Har man bestämt sig för att "göra slut" med en person i sitt liv så är det en bra början att berätta för personen hur man känner. Hur har denna person varit elak? Berätta precis hur du känner, att du känner att personen varit elak mot dig. Så länge du berättar hur du känner så finns det inga rätt eller fel, eftersom det faktiskt är en känsla hos dig. Se sedan på reaktionen om det är en vän som du vill behålla eller inte. Kan personen inse sin egna roll och säga "jag är ledsen för detta, förlåt" eller är hen helt omedveten "ingen borde be om ursäkt, vi lägger detta bakom oss". Ser ni skillnaden? Personer som inte kan se sin egna roll i något blir svåra att ha långvariga relationer med.

Vill du inte ha kvar denna person i ditt liv, helt enkelt för att han/hon inte tillför något så är det dags att säga hejdå. Säg vad du känner och att er relation inte funkar längre. Att du helt enkelt inte vill umgås med någon som är elak mot dig. Ingen vill ju ha en person i sitt liv som säger att hen är din vän, men inte alls beter sig som det. Vi kommer ihåg en "bästa vän" från högstadiet som var kul att umgås med men i emellanåt väldigt elak. T ex. en väldigt konkret grej, en gång hade vi flera kompisar över hemma hos oss, det var dags att bada och vi tar fram våra nya bikinis. Den här personen säger till den ena av oss att "nej, ta den här istället, den är mycket finare på dig" och tar fram den mest solblekta bikinin i garderoben. När det sedan är dags att bada och denna person ser att den av oss inte tagit på sig den bikinin som hon föredrog så säger hon "du får inte sätta dig i poolen förrän du har bytt till den andra bikinin"...

Vi alla vill ju egentligen göra livet så enkelt och smärtfritt i den mån som är möjligt, så säg hejdå till alla vänner/personer som inte är bra för dig, de som du egentligen inte vill träffa, de som småpikar eller är elaka. Ta kontroll över det som du faktiskt kan ha kontroll över, "ta bort" människorna i ditt liv som du inte borde ha där och ägna mer energi åt de som verkligen förtjänar din vänskap<3

Gillar

Kommentarer

Ellie,
Wonderful picture!<3 www.blogellive.com
www.blogellive.com
Nathalie Björklund
,
Gillar verkligen era sånna här inlägg:)
Sofia
,
Riktigt bra inlägg, tack
madebyw
,
<3
madebyw
,
<3
madebyw
,
Thanks<3