W - HAR DET GÅTT FÖR LÅNGT?

<![CDATA[

Feminismen omtalas ofta, en del väljer att kalla sig feminister medan andra inte väljer att göra det då ordet tydligen har en sådan "laddad" innebörd, men de står för jämställdhet - men är inte feminister. Människor vill gärna påstå att feminismen har gått för långt. Det finns även undersökningar som säger att Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen. "Feminismen behövs inte här" är ett väl använt påstående för vårt land. Har feminismen gått för långt?

Svaret på den frågan är NEJ. Bara för att Sverige är ett av de bästa länderna i världen när det kommer till jämställdhet så betyder det inte att vi lever i ett jämställt samhälle. Faktum är att kvinnor i Sverige tjänar högst 87 % så mycket av vad mannen gör. Det skiljer alltså 13 % mellan könen i ett av världens mest jämställda länder. Feminism behövs i Sverige för att kvinnor är kraftigt underrepresenterade på alla högre positioner i vårt samhälle, trots att de oftast har högre utbildning än män.

Feminism behövs i Sverige för att könsroller fortfarande existerar, för att varje dag så anmäls 24 brott i Sverige som är av sexuell art. Feminism behövs för att det anmäls över 6000 våldtäkter varje år, men knappt 200 av dem leder till upprättelse och en fällande dom. Feminism behövs för att normen i vårt samhälle säger att när flickor växer upp så blir de lärda att inte klä på sig för kort kjol, att inte vara ute själva på kvällen och när flickor är små och en kille behandlar en illa så är det för att "han är kär i dig".

Feminismen behövs i Sverige för att det fortfarande finns en machokultur, feminismen behövs för att du aldrig någonsin ska känna dig förminskad på grund av att vara den du är. Feminism behövs för att bekämpa det faktum att förövaren idag betraktas som offret och för att kvinnor känner sig rädda för att gå ute själva på kvällen och för att kvinnor ska sluta bli betraktade som objekt och för alla sjuka ideal som finns idag. Feminism behövs för att om något görs dåligt eller halvdant så refereras det till det kvinnliga könet, "du springer som en tjej".

Så nästa gång du hör någon säga, eller du kanske tänker eller säger det själv, att feminismen har gått för långt, så tänk om! Feminismen har aldrig gått för långt förrän alla har samma rättigheter och skyldigheter inom alla forum i samhället.

Bilder från Pinterest!

Gillar

Kommentarer