W - DET ÄR OCKSÅ DITT ANSVAR

Mellan alla reseinlägg och videos så tänkte vi i detta inlägg ta upp något som vi på senaste tiden verkligen har reagerat på. Innan vi tog studenten innan sommaren så lämnade vi in våra gymnasiearbeten, ett lagförslag som handlade om en lagstiftning kring näthat. Vi kände inte då att vi blivit särskilt drabbade av just näthat, men ju mer research vi gjorde, desto mer förstod vi hur utbrett detta fenomen är och hur grovt klimatet är på sociala medier. Under de år vi har bloggat så har vi fått ta emot otroligt mycket fina kommentarer och respons, och så är det fortfarande. Vi får så mycket mer fin respons än elak och det vill vi att ni ska veta att vi ser, men detta inlägg kommer att handla om de kommentarer vi fått ta emot de senaste månaderna. I detta inlägg förekommer grova ord, men vi refererar endast till de kommentarer andra har postat, alltså inte våra egna ord.

Vi anser att man alltid har ett ansvar för vad man lägger ut, mestadels för sin egen skull, då man alltid ska kunna stå för det man väljer att posta på sociala medier. Det talas ofta om influencers ansvar och om vad de postar sänder ut för signaler. Vi har alltid varit väldigt noga med hur vi formulerar oss så att så få som möjligt ska missförstå, men även att vi är noga med vad vi lägger ut, så att vi alltid ska kunna stå för det med tanke på att det alltid kommer att finnas kvar. Men vi anser även att det finns ett val i vad man väljer att konsumera som läsare/tittare. Du som sitter bakom skärmen har alltid ett val, ingen tvingar dig att klicka play eller på en viss länk.

Skillnaden mellan hat och uttryck av en åsikt är att det sistnämnda kan uppmana till diskussion. Alla kommer aldrig någonsin att tycka lika, så att uttrycka en åsikt "jag tycker inte som er, jag tycker si eller så", "jag tycker att ni uttryckte er fel i detta" är kommentarer som bygger på en personlig åsikt som är relevant i sammanhanget, men som inte innehåller hat riktat till någon personligen. "Jag hatar er så jävla mycket" och "jävla idioter" är inga åsikter, det är hat riktat till någon personligen, inte till vad personen i fråga har postat.

Vi kan ta vår house tour som vi publicerade på Youtube som ett exempel. Det är häpnadsväckande hur en video innehållande vårt hus kan leda till kommentarer om att vi "bara vill flasha", att vi är "bortskämda skitungar", "tro inte att ni är något", "jävla idioter", "jävla svin", "hatar er så jävla mycket", till och med "horor" (vi har anmält de grövsta kommentarerna). Det är ett helt sjukt grovt klimat och vi kan inte sluta förundras över vad det är som driver dessa människor. En kommentar vi fick som stämmer så bra: "sluta hata, det var faktiskt vi som bad om en house tour". Och det stämmer så bra och även att det är så att inte alla 60 000 pers bad om en housetour - så valde samtliga av dem att klicka play på en video, föreställande en bild av ett hus under titeln "house tour". Det var ingen luring om en video föreställande mat under titeln "jag lagar middag" men när du klickar play så dyker vårt hus upp. I de flesta fall så är du medveten om vad du kommer att se/läsa, innan du börjat läsa det. Du väljer att klicka play, du väljer att läsa en viss blogg - där ligger ansvaret i dina händer, ingen tvingar dig någonsin till att konsumera något som kan provocera dig.

Som tidigare nämnt, vi har alltid ett ansvar för vad vi postar på alla våra sociala medier och vad det sänder ut för budskap till dig. Men du som läsare/tittare har även ett ansvar för din reaktion på det du väljer att konsumera. Kom ihåg det!

Gillar

Kommentarer

Josefin
,
Håller verkligen med er sjukt vad folk kan skriva!!!
Anna
,
Jättebra skrivet,önskar fler tänkte som er!
Ebba
,
Så bra skrivet!! Heja ef❤
madebyw
,
<3
madebyw
,
<33
madebyw
,
Eller hur!!