VANESSA - TO SET GOALS

Nu är studenttiden igång på riktigt och det bringar främst känslor av glädje, lycka och frihet. Det är ju det här vi har sett fram emot, något vi har längtat efter och såklart en viktig dag då det är något som endast händer en gång i livet. Men något som även många känner (så många fler än vad vi själva tror) är även lite ångest över framtiden, för vad ska man egentligen göra nu? Skolan har varit en så fast och trygg punkt att luta sig tillbaka mot, och även fast vi är många som ska studera vidare så är det inte lätt att veta vad. Ska man studera vidare? Ska man ta ett heltidsjobb? Ska man ta ett sabbatsår? Hur ska vi egentligen få reda på vad det är vi vill om vi inte redan vet?

Jag tänkte därför skriva lite tips till er som jag hoppas att alla ni som ska ta studenten kan ta del av, men även ni som någon gång kommer att göra det och ni som redan har gjort det, men ännu inte vet vad det är ni vill.

Något som vi så många fokuserar på är hur vi ska nå våra mål. Ändå är vi så många som är rädda för just det - att sätta upp mål. Varför? För att vi kanske aldrig kommer att uppnå dem. Här är några tips till hur du sätter upp dina mål och hur du finner positivitet och glädje på vägen. Kom ihåg: Det är både positivt och viktigt att sätta upp mål - inte bara att nå dem.

1. Ta små steg i taget. Kortsiktiga mål är oftast bättre än långsiktiga då de är lättare att uppnå. Detta har vi hört förut, eller hur? Dock kan man ha ett långsiktigt slutmål (vilket vi nog är många som har), men det är viktigt att ha små delmål på vägen. Det är ju trots allt de små stegen som tar oss i rätt riktning!

2. Sätt upp rätt sorts mål. Ha inte ett mål som säger att "jag vill skaffa mig det här arbetet för då kommer jag att tjäna mycket", utan tänk istället på personlig utveckling. Försök att lägga bort det finansiella och sociala framstegen och fokusera på din egen personliga utveckling i första taget, då kommer man längst! (och då kommer det inte att spela lika stor roll hur mycket du tjänar!)

3. Berätta för andra om dina mål. Att berätta för andra personer om dina mål kommer att göra dig mer ansvarig gentemot målen och du får även en push på vägen genom andras uppmuntran.

4. Fira! När du har nått ett mål är det ett måste att fira. Eller hur? Detta gör dig även mer motiverad gentemot nya mål och möjligheter.

5. Det är okej att ändra sig. Inget är gjutet i sten och det är inte alltid något passar för en som man tidigare har trott. Ge dig själv rätten till att ändra dig utan att skuldbelägga dig själv - sätt upp nya mål och jobba mot de istället!

6. Sist men inte minst: ha fokus under hela resans gång. Många av oss är så fokuserade på endast målet att vi glömmer bort att vi även lär oss saker på vägen. Ha fokus på ditt mål, men lär dig även av det du får veta på vägen dit.

Gillar

Kommentarer

Kristin
,
Vilket bra inlägg! Ni verkar så kloka
Tjej18
,
Hej tjejer! Så avis på er som tar studenten iår! Själv är jag 99a så jag får glatt vänta ett år till. Men den som väntar på något gott, inte sant? Hur som helst, jag funderar på vart eran "armyjacket" kommer ifrån. Kan ni länka den i svaret på kommentaren isåfall? Tack på förhand och njut nu av denna roliga tid som ni har framför er. Förresten, när kommer inlägget om era körkort? Kramis <3